Dziś propozycja trochę zmodyfikowanego chinkali.W wersji gruzińskiej jest baranina natomiast ja robiłam z szynki wp.Wyszły wspaniale.

Składniki na ciasto:

1 kg.mąki
szczypta soli
ciepła woda

Przygotowanie:

Mąkę przesiewam mieszam ze szczyptą soli następnie dolewam ciepłej wody i ugniatam ciasto.Odstawiam na 15 minut aby odpoczęło.

Składniki na farsz:

1 kg szynki wp(mięso wedle uznania )
1 cebula
2 ząbki czosnku
3/4 szkl.bulionu (w małym garnku gotuję dużą ilość warzyw(marchew,por,seler,pietruszka,cebula razem z przyprawami na koniec dodaję kostkę rosołową-ostrość i przyprawy wedle uznania)

Przygotowanie:

Mielę szynkę razem z cebulą i czosnkiem dodaję bulion mieszając.Mięso nie może być za rzadkie doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkowuję bardzo cieniutko na środek nakładam farsz i zwijam na kształt sakiewki.Gotuje we wrzącej i posolonej wodzie.Od momentu gdy chinkali wypłyną gotuję na małym ogniu przez ok 15 minut.
Najlepiej smakują na świeżo kiedy w trakcie jedzenia z mięsa wypływa rosół.Poprostu pycha...



Smacznego...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz