Dziś na obiad polecam gołąbki z sosem pomidorowym...


Składniki:

1 kg ryżu(ja używam paraboliczny)
0,7-1 kg mięsa mielonego
0,5 pieczarek(opcjonalnie)
2 cebule
przyprawy
1 duża kapusta

Przygotowanie:

Ryż gotuję na półtwardo,pieczarki(u mnie wszyscy uwielbiają pieczarki więc dodaje je do większości potraw do których pasują)podduszam z cebulką na patelni i przyprawiam.Kiedy ryż się ugotuję łącze wszystkie składniki oraz przyprawiam.Liście kapusty sparzam.Kiedy przestygną nakładam farsz i formuję gołąbki.Układam w dużym garnku na spód daję kilka liści,układam gołąbki i górę przykrywam liśćmi(mogą być surowe,mogą być sparzone.)Zalewam wodą do pełna daję kostkę rosołową i duszę na małym odniu pod przykryciem ok.2 godzin.Do tego oczywiście sos pomidorowy.Polecam...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz