Kochani dziś wigilia więc od rana jestem w kuchni i gotuję dla rodzinki.Tradycyjnie na stole powinno się znaleźć 12 dań jednak w tym szczególnym dniu przy stole zasiada nas więcej osób więc każdy szykuje jakieś danie.Więc ja dziś polecam na początek:Ryba po grecku

Składniki:

1,5 kg marchewki
1 seler
2 pietruszki
cebula
przecier pomidorowy
ryba(wedle uznania)

Przygotowanie:

Sos można przygotować dzień wcześniej i podawać na zimno lub na ciepło.Warzywa obieram i trę na tarce.Ok 0,5 szkl.oleju rozgrzewam na patelni dodaję cebulkę pokrojoną w kostkę chwilkę dusze dodaję warzywa,kilka kulek ziela angielskiego,liście laurowe,trochę czosnku,sól,pieprz.Duszę do miękkości i dodaję 2-3 łyżeczki przecieru.Duszę jeszcze kilka minut aby przecier połączył się z warzywami i ewentualnie jeszcze doprawiam.
Rybę przyprawiam,daję kilka kropel cytryny ,obtaczam tylko w mące i na patelnie.
Układam rybę na spód na wierzch sos warzywny.

Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz