Makaron składniki:
0,5 kg mąki
szczypta soli
4 jajka
Przygotowanie:
Przesianą mąkę mieszam ze szczyptą soli dodaje jajka i siekam nożem n stolnicy.Kiedy wszystko jest wymieszane zagniatam ciasto.Dzielę je na 3 części każdą rozwałkowuję,kroję na paski ok.10 cm.Paski układam jeden na drugim podsypuję mąką.Kroję na cienkie paseczki.Kiedy wszystko jest pokrojone zostawiam na stolnicy do przeschnięcia....
No i jest makaronik...
A teraz rosołek
Rosół zawszę gotuję z ćwiartek drobiowych oraz wołowiny tak więc:
2-3 ćwiartki(w zależności od wielkości)
0,3-0,5 wołowiny rosołowej
2 pietruszki korzeń
seler
marchew
por
liście kapusty
lubczyk
ziele angielskie
liść laurowy
1 cebula opalona na ogniu
kilka ziaren kolendry
Gotuję dość długo ok 2 godz.na małym ogniu.W trakcie gotowania ściągam "szumy"które się pojawiają.po ok.2 godzinach doprawiam do smaku.Zawsze dodaję trochę przyprawy curry wówczas smak jest intensywniejszy,oczywiście sól,pieprz,chili to moje przyprawy.Na koniec gotowania zawszę wlewam szklankę zimnej wody aby rosół zrobił się klarowny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz